Over

fullsizeoutput_1088     presentatie-henk

Ellen van Hoek is afgestudeerd als fluitist aan het Amsterdamse Sweelinck Conservatorium (het huidige Conservatorium van Amsterdam) en is werkzaam als musicus en docent. Zij heeft dwarsfluit en traverso gestudeerd. Daarnaast speelt ze Turkse ney, zingt ze en begeleidt op zowel piano als gitaar. Zij is geïnteresseerd in traditionele, ambachtelijke kunsten maar zoekt daarmee de verbinding met het hedendaagse. De fascinatie voor het proces van het leren in muziek is een rode draad door haar leven. Naast muziek is zij graag bezig met vilt/ vezels en dans en zoekt daarmee de verbinding met muziek.

Na het afronden van de master Kunsteducatie aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten werkt Ellen nu als freelance onderzoeker. Zij werkt samen aan diverse onderzoeken op het gebied van kunst- en muziekeducatie onder andere met het lectoraat Kunst- en Cultuureducatie van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, het Conservatorium van Amsterdam, Stichting Match Onderwijs en Cultuur Amsterdam, het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst, Aslan Muziekcentrum, Kenniscentrum Cultuureducatie Rotterdam en Trias Centrum voor de Kunsten.

Voorbeelden van recent onderzoek zijn een inventarisatie van de muziekeducatie in het voorgezet onderwijs in Amsterdam, de monitoring van de pilot muziekeducatie in het Amsterdamse basisonderwijs en de driejarige evaluatie van de doorgaande leerlijn muziek voor het primair onderwijs van Aslan Muziekcentrum, verschenen als publicatie bij het lectoraat Kunst en cultuureducatie van de AHK. Op het moment is zij bezig met onderzoek naar beoordelen in muziek en co-teaching in het PO. De meest recente publicatie is ‘Bewogen muziek’, een beschrijving van het project ‘Muzisch Actief Plus’ wat zich door middel van muziek, spel en beweging richt op ouderen in de dagopvang.